{ "title": "Ananas Fidesi", "image": "https://www.ananas.gen.tr/images/Ananas-Fidesi-62.jpg", "date": "19.01.2024 17:36:24", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Ananas Fidesi, Sıcak ülkelerde yetişen ananası evde de yetiştirmek mümkündür. Ananasın yetişme süresi uzun bir zaman alsa da yetişme süresi boyunca süs bitkisi olarak kullanılabilir.

Ananas fidesiNasıl Yetişir? Ananas evde nasıl saklanır? Bu soruların cevabını bu makalemizde vermeye çalışacağız. Ananas fidesi yetiştirmek için tohum, seçimi yaparken piyasada hazır halde satılan ürünlerden alınabileceği gibi, ev ortamında bir adet model meyve kullanarak da elde edilir. Ananas tohumu yetiştirmek için genel olarak fide poşeti tercih edilir. Fakat ürünü direk olarak toprağa veya vazoya gömmek de mümkündür.

Ananas tohumunu evde elde etmek üzere market veya manavdan bulunabilecek canlı ve en yeşil ananastan bir tane satın alınır. Bu ananasın.

Tohum olarak kullanılmaya uygun olup olmadığını anlamak için meyvenin orta yapraklarından birkaçını koparıp sınanabilir. Eğer yapraklar kopmuyorsa ananas tohumu için uygun bir örnektir.

Ananas Fidesi Hazırlığı: Fide olacak meyveyi dikilmeye hazır hale getirmek için altındaki yapraklardan arındırmak, toprağa dikilecek bir ağaç görüntüsü verilir. Bu işlem için ilk olarak, ananas yaprakları meyveden dikkatli bir şekilde ayrılır. Yaprakları meyveden ayırırken acele davranmamak ve meyvenin bir kısmını da yaprakla beraber almak gerekiyor. Bu konuda Uzman kişiler bu işlemi, çok basit bir el hareketiyle kısa sürede yapabilir. Ancak ananas tohumu elde etmek bu işi ilk defa yapacak olan kişiler bıçakla meyveyi kesebilir. Kesilen yer, yaprakların 2 parmak altında olacak biçimde ayarlanır.

Ancak kesim esnasında tek bir hamle ile meyve tam olarak ayrılmamalı, bıçakla meyvenin etrafında çevrilip kök kısmına yavaşça ulaşılmalıdır. Meyvenin üst kısımları ayrılana değin dönüşler tekrar edilir. Ayırma işleminden sonra yaprak tarafında kalan meyve yine bıçakla koparılır. Sadece yaprak kısmı kaldığında alt kısımda kalan yaprak dikkatlice gövdeden ayrılıp, yaklaşık iki parmaklık bölümün yapraksız kalması temin edilir.

Bu hali ile ananas, dikime hazır bir tohum yani fide görünümü alır. Ananas bu görünümü almışsa her şey yolunda sayılır.

Meyvenin bu durumunda kök olarak kullanılacak kısmı yaş halde olur. Dikime geçmeden, meyvenin kuruması için 2-3 saat bir süre beklenir. Kuruma işlemi tamamlanınca, fide olacak meyvenin kök kısmı suya değecek şekilde bir kap suyun içine konur. Su içine az miktar oksijenli su ile köklendirici katılır. Meyvenin Kök tutması için beklenir. Köklenme işlemi tamamlanınca meyve, toprakta ihtiyacı olan bileşenleri alabilecek duruma gelir.

Ananas Fidesinin Dikilmesi: Bütün bu aşamalardan sonra ananas tohumu (Fidesi), büyük ölçüde tamamlanmış hale gelir. Bundan sonraki aşamalarda ise dikkat edilmesi gereken bir husus, meyve gelişimi için uygun toprak yapısını bulmaktır. Bunun içinde çiçekçilerdeki çiçek tohumlarından faydalanılır. Çiçek toprağı temin edildikten sonra fide poşeti veya geniş bir saksıya dökülür. Meyvenin, temizlenen ve köklenen kısmı, toprağın 3-4 parmak içine gömülür.

Ananas fidesini gömme işleminde yaprak ve köküne zarar vermemeye dikkat edilir. Çünkü elde edilmesi bayağı zahmetli olan ananas tohumu, basit bir hatayla heba olur ve kurtarmak için başka yöntem olmayabilir. Diğer bütün tropikal bitkilerde olduğu gibi ananas da güneşi çok seven ve isteyen bir bitkidir. Bundan dolayı dikim işlemi tamamlanınca bol güneş alan bir yere yerleştirilir. Evde hazırlanan ananas fidesi, uygun güneş koşulunun sağlanması, sulama işleminin düzenli ve yeterli biçimde gerçekleşmesi ile 24-36 hafta içinde meyvesini vermeye başlar.
" } ] }