{ "title": "Ananas Nerede Yetişir", "image": "https://www.ananas.gen.tr/images/ananas-nerede-yetisir.jpg", "date": "21.01.2024 10:34:37", "author": "Dilek yurt", "article": [ { "article": "Ananas nerede yetişir sorusunun cevabını ilk olarak dünyada en çok yetişen ülke ile cevaplayalım. Dünyada en çok ananas Hindistan'da yetiştirilir. Türkiye'de ise Akdeniz bölgesi ve Marmara bölgesinde yetişmektedir. Ananas meyvesi ılık ve nemli olan iklimleri sever. Ananas meyvesi tropikal mevsim yaşanan yerlerde yetişen bir meyve olduğu için özellikle Küba'da ve Filipinler'de yetiştirilmektedir. Ananas meyvesini tarihte ilk bulan ve ananası ilk yetiştiren kişi Christopher Columbus'tur. Ananas meyvesi en bilinen ünlü tropik meyveler arasında yer alır. Ananasın başlangıcı Amerika kıtası, büyük ihtimal ile Brezilya ve Paraguay'dır. Ananas Ticari bir meyve olarak genellikle tropikal ve subtropikal bölgelerde yetiştirilerek boyunca yayılır. En büyük ananas yetiştiricisi Hindistan'dır. 2001–02 sırasında, Hindistan'da 90.000 Hektar alanda ve 1,30 milyon ton ananas üretilmiştir. Hindistan, dünyanın toplam ananas üretiminin %8'den fazlasını üretmektedir.

Ananas suyunun da dünya pazarı için büyük bir payı vardır. Ananas meyvesi ve ananas suyuna da endüstriyel olarak bir talep vardır. Ananas meyvesi A ve B vitaminince zengin ve kalsiyum içeren çok iyi bir kaynaktır. Ayrıca ananas meyvesi fosfor ve demir de içerir. Ananas en iyi, yoğun miktarda yağış alan bölgelerde yetiştirilir. Ortalama yıllık 1500 mm yağış alan bölgelerde ananas yetiştiriciliği yapılır. Ege bölgesi, Marmara ve Akdeniz bölgelerindeki iklim ılık ve nemlidir ve bu bölgeler ananas yetiştiriciliği için son derece uygundur. Bunun yanı sıra ananas meyvesi için iyi bir hava nemi ve sulama koşulları sağlanmalıdır. Deniz kıyılarına yakın yerlerle birlikte, bunun yanı sıra iç kısımlarda da ananas meyvesi yetiştirilebilir. Ekim sahası deniz seviyesinden 1500 m yükseğe genişletilebilir. Ananas meyvesi yetiştiriciliğinde yüksek gelişme sıcaklığı 15-30 °C'dir. Düşük sıcaklık ise az güneş ışığı ve sürekli gölge ananas meyvesine zarar verebilir.

Ananas meyvesi çok yıllık meyve olması nedeni ile derin bünyeli, humusça zengin olan ve iyi drene edilmiş toprakları sever. Çok az karakterli, kumlu veya çok yüksek karakterli topraklarda yetişmez. Hafif kumlu topraklar içinde daha erken verim alınması ve erken hasat sağlanması için başların küçük olarak kalması ve verimin azalması ve erken hasat sağlanması yanında başların küçük kalması ve verimin düşmesi en büyük dezavantajdır. Bu tarz topraklarda çok iyi sulama gerektirir. Ağır karakter içeren topraklarda ise çok yıllık olan kökler havasız kalarak ananas meyvesi çürür. Ananas meyvesi için toprak pH'sı 5,0-6,0 olmalıdır. Toprak içerisindeki organik madde miktarının ise %3 ölçüsünde olması yararlı olur. Güneye doğru meyilli yamaç araziler ise erken sıcaklaşması nedeni ile erken hasat sağlanması durumunu başarılı olarak sağlayabilir. Topraklar düzenli olarak sürülmeli ve toprak iyice pulverise işlemine tabi tutulmalıdır. Ananas meyvesinin yetiştirildiği toprağı uzun süre işgal ettiği için plantasyon sistemi kurulmadan önce arazinin mutlaka derin bir şekilde işlenmesi çok yararlı olur. Bu derin işlemeden hemen sonra birkaç gün havalandırılan toprak inceltilir ve dikim yerleri bu şekilde hazırlanır. Ekim için yeterli drenaj kanalları da açılmalıdır.

Ananas meyvesinin gelişme ve büyüme döneminde oldukça fazla su isteyen bir meyvedir. Yetiştirildiği bölgelerde genellikle ağustos ayı başından itibaren verilen uyandırma suyu ve kış mevsiminde oluşan yağışlarının başlangıcına kadar olan dönem içerisinde düzenli ve yeterli miktarda ananas meyvesi su ister. Kış mevsiminde ise gerekli miktardaki su ülkemizde genellikle yağmurlardan sağlanır. Özellik ile hasat döneminde ise yağışlar az ise mutlaka sulama işlemi yapılır.
" } ] }