{ "title": "Ananas Tarlası", "image": "https://www.ananas.gen.tr/images/Ananas-Tarlasi-99.jpg", "date": "19.01.2024 08:35:36", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Ananas Tarlası, Ananas en çok tercih edilen tropik meyveler arasındadır. Ticari bir meyve olarak tropikal ve subtropikal bölgeler boyunca yayılır. Dünyada en çok ananas yetiştiren ülke Hindistan'dır 2001–02 yılları sırasında, Hindistan'da 80.000 Hektar alanda ve 1,26 milyon ton ananas üretildi. Ananasın meyve ve meyve suyuna da endüstriyel talep vardır. Bu meyvenin A ve B vitamini yönünden zengin ve kalsiyum içeren iyi bir kaynak olduğu, ayrıca fosfor ve demir içerdiği bilinir. Ananas tarlası seçiminde bu meyvenin iklim ve diğer şartlarına uygun bir arazi seçiminde dikkatli davranılmalıdır.

Ananas Nasıl Bir İklim Sever: Ananas en iyi olarak, yoğun yağış alan bölgelerde yetişir. Yıllık ortalama 1500 mm yağış alan bölgeler ananas için uygundur. Ananas tarlası için Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde hüküm süren ılık ve nemli iklim şartları son derece elverişlidir.

Ananas Tarlası Toprak Türü: Ananas çok yıllık bitkidir. Bundan dolayı Ananas tarlası için; derin bünyeli, humus bakımından zengin, iyi drene edilmiş toprak olması uygundur. Ananas çok hafif karakterli, kumlu toprakları sevmez. Hafif kumlu toprakta daha erken ürün alınması, erkencilik sağlanması ile başların fazla büyümemesi ve ürün verimin azalması en önemli dezavantajıdır.

Ananas İçin Tarla Hazırlığı: Ananas ekimi yapılacak tarla sürülmeli ve toprak iyice pulverise edilmeli. Ananas, yetiştirildiği toprakta uzun süre kalacağı için Ananas tarlasının mutlaka derin işlenmesi çok yararlı olur. Derin işlemeden sonra birkaç gün havalanan toprak, Disk-Harrow ile inceltilir ve ananas dikim yerleri hazırlanmalı, drenaj kanalları açılmalıdır. Ananas için yüksek yağış alan yerlerde, dikim sıklığı her hektar için yaklaşık 40000-44000 bitki olabilir. Serin hava ve düşük yağış alan yerlerde ise hektar başına 63000-64000 sıklıkta dikim önerilir. Ananas tarlasında iyi bir verim için, yüksek sıklıkta dikim, iyi bir bakım, zamanında gübreleme ve ilaçlama ile elde edilmektedir.

Ananas bitkisinde çoğalma genelde vegetatif olarak yapılır. Ancak ıslah çalışmaları ve yeni tür geliştirmede tohum ile de üretim yapılabilir.

Ananas yetiştiriciliği için tohum ile yapılan üretimlerde genel olarak önce fide yetiştirilmesi gerekir. Bunun için Mart-Nisan aylarında tohumların genellikle harç dolu saksı veya tüplere ekimi yapılır. Her saksıya 2-3 adet ananas tohumu ekilir. Çimlenen tohumların gelişmiş olanından 1 veya 2 tanesi saksıda bırakılarak gerekli bakımları yapılır O sene içinde gelişen fideler, ertesi sene yine Mart-Nisan aylarında saksıdan alınarak esas yerleri olan ananas tarlasınadikilir.

Ananas için en iyi ekim ilkbahar veya sonbahar zamanıdır. Fideler, 15-20 cm derinliğe, ahır gübresi ile dikilir. Toprak siyah polietilenle örtülür. Ananas yetiştiriciliği için damla sulama sistemi daha uygundur.

Ananas Sulanması: Ananas gelişim ve büyüme dönemlerinde oldukça çok su isteyen bir bitkidir. Yetiştirildiği yerlerde Ağustos ayının başından itibaren verilen uyandırma suyu ile kış yağışının başlayacağı zamana kadar düzenli ve yeterli miktarda su ister.
" } ] }