{ "title": "Ananas Tohumu", "image": "https://www.ananas.gen.tr/images/ananas-tohumu.jpg", "date": "19.01.2024 19:49:26", "author": "Abdullah Korkmaz", "article": [ { "article": "Ananas Tohumu, seçimi için piyasada hazır olarak satılan ürünlerden tercih edilebileceği gibi, ev ortamında bir adet numune meyve kullanılarak da elde edilebilir. Ananas tohumu yetiştirilmesi için genellikle fide poşeti tercih edilmektedir. Ancak ürünü direk olarak toprağa ya da vazoya gömmek de mümkündür.

Ananas tohumunu ev ortamında elde etmek için marketlerde veya manavlarda bulunabilecek canlı ve en yeşil ürünlerden bir tane satın alınmalıdır. Tohum için kullanılmaya uygun olup olmadığını kontrol etmek amacıyla meyvenin orta yapraklarından birkaçını koparmak denenebilir. Eğer koparılmaya çalışan yaprak kopmuyorsa ananas tohumu için uygun bir numunedir.

Alınan meyveyi dikime hazır hale getirmek için alt yapraklarından arındırmak ve toprağa dikilecek bir ağaç görünümü vermek gerekir. Bu işlem için öncelikle ananasın yaprakları meyveden dikkatlice ayrılır. Yaprak kısmını meyveden ayırırken acele etmemek ve meyvenin bir kısmını da yaprakla beraber almak gerekir. Uzman kişiler bu işlemi basit bir el hareketi ile kısa süre içinde yapabilmektedir. Ancak ananas tohumu elde etmek için ilk girişimi olan kişiler bir bıçak yardımıyla meyveyi kesebilir. Kesilen bölge, yaprakların 2 parmak altında olacak şekilde hizalanmalıdır. Ancak kesim sırasında tek bir hamle ile meyve tamamen ayrılmamalı, bıçak meyvenin etrafında çevrilerek kök kısmına doğru yavaşça ilerlenmelidir. Üst kısım ayrılana kadar dönüşler tekrar edilir. Ayırma işleminin ardından yaprak tarafında kalan meyveler yine bıçak ile koparılır. Yalnızca yaprak kısmı kaldığında ise alt kısımda kalan yapraklar dikkatlice gövdeden ayrılarak yaklaşık 2 parmaklık bölümün yapraksız kalması sağlanır. Bu haliyle ananas, dikime hazır bir ağaç görünümü alacaktır. Ananasa bu görünüm kazandırılmış ise dikim işlemi yolunda demektir.

Meyvenin bu halinde kök olarak kullanılacak kısım yaş halde olacaktır. Dikim işlemine geçmeden önce meyvenin kuruması için 2- 3 saat bir süre beklenmesinde fayda vardır. Kuruma işlemi tamamlandıktan sonra kök kısmı suya temas edecek şekilde bir kap suyun içine yerleştirilir. Suyun içine az miktar oksijenli su ve köklendirici katılır. Köklenmesi için beklenir. Köklenme işlemi tamamlandıktan sonra meyve, topraktaki ihtiyacı olan bileşenleri çekebilecek duruma gelir.

Bu aşamalardan sonra ananas tohumu, büyük ölçüde tamamlanmış hale gelecektir. Sonraki aşamalarda dikkat edilmesi gereken husus, meyve gelişimi için uygun toprak yapısını yakalamaktır. Bunun için çiçekçilerde uygun fiyata satılan çiçek tohumlarından faydalanılabilir. Çiçek toprağı tedarik edildikten sonra fide poşetine ya da genişçe bir saksıya dökülür. Meyvenin, temizlenmiş ve köklenmiş kısmı, toprağın 3-4 parmak içerisine gömülür.

Gömme işlemi sırasında yapraklara ve kök yapısına zarar vermemeye gayret edilmelidir. Zira elde edilmesi zahmetli olan ananas tohumu, basit bir hata ile araya gidebilir ve kurtarmak için pek bir yöntem kalmayabilir.

Bütün tropikal bitkiler gibi ananas da güneşi seven ve isteyen bir bitkidir. Bu yüzden dikim işlemi tamamlandıktan sonra bol güneş alan bir yere yerleştirilmelidir. Evde hazırlanan ananas tohumu, uygun güneş koşullarının sağlanması ve sulama aralıklarının düzenli ve yeterli biçimde gerçekleşmesi halinde 24 - 36 hafta süre içinde meyvesini vermeye başlayacaktır.

Bu haliyle toplu yetiştiricilik girişimlerinde oldukça karlı bir uğraşıya dönüşebilmektedir. Kişi, isteğine göre kendisi için bir üretim yapabileceği gibi toplu üretim tercih ederek piyasaya ürün pazarlama amaçlı da üretim yapabilir. Her seçenekte ananas tohumu ile ananas yetiştiriciliği karlı ve eğlenceli bir uğraştır.
" } ] }